Rob de Graaf

Biografie

Rob de Graaf (1952) volgde na zijn middelbare school een bibliotheek- en documentatie-opleiding in Amsterdam. Vervolgens werkte hij als journalist en schreef hij zijn eerste scripts voor toneelvoorstellingen. In 1978 richtte hij het theatergezelschap Nieuw West op, samen met de mimespelers Dik Boutkan en Marien Jongewaard. De Graaf schreef een grote hoeveelheid teksten voor dit gezelschap, waar hij tot 1993 aan verbonden bleef. Opvallende voorstellingen uit deze periode zijn Rinus (1987), een poetische solo waarin Marien Jongewaard Rinus van der Lubbe vertolkt, een naieve verzetsstrijder, en A hard day's night (1991), een monoloog van een skinhead. Genoemde voorstellingen werden geselecteerd voor het Vlaams-Nederlanse Theaterfestival.

Begin jaren`90 begon De Graaf in opdracht te schrijven van individuele theatermakers en andere theatergroepen, waaronder Dood Paard. Voor 2SKIN, het stuk dat hij voor deze groep schreef, ontving hij in 1996 de Taalunie Toneelschrijfprijs. 2SKIN werd vertaald in het Duits en Engels; de Engelse versie werd voor het eerst opgevoerd in Manchester, in december 1997. Ook bleef hij schrijven voor Nieuw West. In 2003 ontving hij de Charlotte Köhler Prijs voor zijn tekst Neanderdal, vanwege de 'subtiliteit en de poëtische kracht van de taal'. De jury omschreef zijn toneelstukken in het algemeen als "verontrustende teksten, geschreven op de huid van de tijd.''
In 2007 werd hem de Taalunie Toneelschrijfprijs toegekend voor Vrede uitgevoerd door Keesen&Co.

Tussen 1991 en 1996 was Rob de Graaf artistiek directeur van de Mime-opleiding van de Theaterschool/Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ook werkte hij als gastdocent/regisseur bij diverse toneelscholen. Nu werkt hij als docent bij de Opleiding Dramaschrijven van de HKU in Utrecht en bekleedt functies in fondsen, jury's en besturen en is sinds 2001 lid van de Commissie Theater van de Raad voor Cultuur. Op dit moment is hij bestuurslid van DasArts en van de theatergezelschappen Mug met de gouden tand, Plotloos Drama/Nieuw West, The Glass House en Stichting Pels (Jakop Ahlbom). Als journalist werkt hij voor het dagblad De Volkskrant, het landelijke theatertijdschrift TheaterMaker en als eindredacteur van Zichtlijnen.

Een blijmoedige, aggresieve anarchie karakteriseert het vroege werk van Rob de Graaf. Zijn taal wisselt van banaal naar bombastisch, en hij aarzelt niet cliché's te gebruiken. Zijn latere werk draait om een individu dat zich verloren weet in een wereld waarvan hij de wetten niet wil kennen en dat aan zijn eenzaamheid probeert te ontsnappen door woorden met elkaar te verbinden.
In zijn nieuwste stukken voegt hij de fictieve geschiedenis toe als thema, wat het gevoel van eenzaamheid en isolatie versterkt: hoe beschrijft iemand zijn eigen geschiedenis? Wat moet je geloven van wat een ander erover zegt? Hoe betrouwbaar zijn onze herinneringen aan ons eigen verleden? De Graaf ensceneert ontmoetingen tussen mensen die slechts tot één conclusie kunnen leiden: echte banden bestaan alleen in het verleden of de fantasie; in het heden kan zelfs het meest intieme contact slechts leiden tot onbegrip. (bron: www.dutchdrama.nl)
Meer over Rob de Graaf
Contact

Theaterteksten

Pony
Rob de Graaf
1 v, 1 m

Pony gaat over een stel dat ponykampen organiseert met een neofascistisch karakter.

Moeder3logie
Rob de Graaf
3 m

Moeder3logie is een résumé van gespreksflarden, overpeinzingen en herinneringen van zonen en hun moeder.

Kramp
Rob de Graaf
1 v, 3 m

Spartacus
Rob de Graaf
10 m

Spartacus van Nieuw West is een woeste denk en vechtexercitie waarin bedenker Marie Jongewaard en schrijver Rob de Graaf zich van hun scherpste kant laten zien. De Cafébrand in Volendam wordt hier de metafoor van een samenleving die stuurloos ten onder gaat.

Vrede
Rob de Graaf
1 v, 4 m

Een voorstelling over de absurde uren en dagen na een overlijden.

Onverdeeld
Rob de Graaf
1 v, 2 m

Twee mannen en een vrouw raken verstrikt in hun onderlinge verhoudingen.

Ko
Rob de Graaf
2 m

Een vader en een zoon. Hun verbondenheid en hun conflicten.

Het harde rood van mijn gelijk
Rob de Graaf
1 m

Een man is verward en toch helder. Hij is woedend op de wereld en wil zich handhaven.

Geslacht
Rob de Graaf
1 v, 3 m

Twee stellen, tegenover elkaar; avonden achtereen, met veel drank en wanhoop.

De Spaanse Schans
Rob de Graaf
1 v, 2-1 m

Een vrouw die naar liefde verlangt en een soldaat die gebruik maakt van de situatie.

Cliff
Rob de Graaf
3 v, 5 m

Een soap in dansuitvoering.

Omtrent PP
Rob de Graaf
1 v, 2 m

Verdriet en verbittering over een jeugd die verloren is en over een oorlog die nooit voorbij ging.

Verlaten
Rob de Graaf
2-3 v, 3-4 m

Verschillende levens gaan langs elkaar heen en raken elkaar soms.

Love
Rob de Graaf
2 m

Schuur
Rob de Graaf
1 v, 1 m

Vroeger waren ze links en radicaal. Nu wonen ze op een Waddeneiland en proberen te ontsnappen aan elkaar en aan het verleden. Twee succesvolle dertigers op de vlucht, worstelend met het onbedwingbare verlangen naar een mooier, beter leven.

Bergen
Rob de Graaf
3-0 m

Over het verlangen dat het leven eindelijk eens begint, over het besef dat het leven allang begonnen is en, sterker nog over de angst dat het misschien al voorbij is...

Phantom Fear
Rob de Graaf
1-0 m

Een monoloog over een eenzelvige man die met verbeten energie alles om zich heen wil controleren, maar die toch steeds meer zijn greep op de werkelijkheid verliest.