De Dikke Van Dale
Geschreven door Heleen Verburg
Een mysterieuze man komt als een doodsengel op bezoek en overbrugt de 19e eeuw naar het nu. Door Van Dale te confronteren met het verloop van de geschiedenis (die nog komen gaat) ontlokt hij hem gloedvolle uitspraken over bijvoorbeeld taal en onderwijs en hartstochtelijke levensbeschouwingen over de zin van het bestaan. Langzaamaan krijgt de toeschouwer een beeld van een leven dat door werken, idealisme en ambitie beheerst werd. Zijn steeds weer zwangere vrouw Maria blijft hem ondanks haar afkeer van zijn provinciale werkdrift en haar eigen opoffering die daar het gevolg van is , liefdevol verzorgen. Dit leidt tot vaak komische situaties met absurd geestige woordspelingen.
Na zijn dood werkt Meneer van Dale in het stuk gewoon door want hij had immers de “Z” nog niet af en “wie zich in het leven niet verlost, vindt geen verlossing na de dood”.
Van Dale AANVANG,
mannelijk, geen meervoud.
begin punt komma opening
haakjes openen
van een veldtogt enz.
haakjes sluiten
AANVANGEN
Ik ving aan.
Ik heb of ben aangevangen
Maria! Maria!
De bel.
Net als je wilt beginnen.
Gaat de bel.
Dat gebeurt altijd.
De bel.
De bel.
De bel.
Maria!
Maria Ben ik ZICHTBAAR?
Van Dale Zichtbaar? Natuurlijk ben je zichtbaar?
Maria Dan ZEG ik maar één ding: ZWANGER.
Van Dale Ben je zwanger?
Hoe lang al?
Maria Ik ga ZOMETEEN bevallen.
Van Dale Waar dan?
Maria In het ZOMERGROEN.
Van Dale Maria.
Maria ZOEK me niet.
Het ZAL wel lukken ZONDER jou.
Van Dale ‘t Kan gisteren gebeurd zijn.
Of net.
Of honderd jaar geleden.
‘t is allemaal hetzelfde.
Het maakt niet uit.
De gevolgen blijven voortbestaan.
Want wie zich in het leven niet verlost, vindt geen verlossing na de dood, enkel een warboel.
WARBOEL
Haakjes openen
mannelijk
Haakjes sluiten
Komma
Verwarde boel
Komma
Synoniem
Verwarring
Dubbele punt
Alles was er één grote warboel
Punt komma
Hoe zou het mogelijk zijn dat er in de warboel in je hoofd één ordelijke gedachte haar aanspraak deed gelden?
Haakjes openen
Citaat van meneer Raedt-de-Canter
Haakjes sluiten.
Punt.
Stem Meneer van Dale
Komt u mee?
Werken aan het WNT?
Het WNT in Leiden?
Van Dale Maria!Maria!
De inkt is op. De inkt is alweer op.
Waarom is er geen inkt in huis.
Moet ik de Grote Markt weer op?
Ik kan vandaag onmogelijk de Grote Markt op.
Hoe kan ik mijn werk doen als de voorraden niet op peil zijn?
Neem me niet kwalijk. Dat had ik niet mogen zeggen. Neem me niet kwalijk.
Zo ben ik niet.
Excuseer.
EXCUSEEREN, ik EXCUSEERDE, HEB GEëXCUSEERD
Verontschuldigen, verschoonen
Punt.
Andere theaterteksten
Van Heleen Verburg
'Vaders en eieren' is een humoristische en poëtische eenakter. Een bedrieglijk simpel verhaaltje (een man en een vrouw worden verliefd en krijgen een ei) is de basis voor een stuk met een filosofisch thema’s als 'waar ben je voor je geboren wordt' en 'ben je voorbestemd om bepaalde ouders te hebben'. Een stuk vol onverwachte wendingen voor zowel kinderen als volwassenen.
Een man en een vrouw. Zij is tijdens de ramp haar dochtertje verloren, hij heeft indertijd als verantwoordelijke “verkeerd” gehandeld, en daardoor is een heel dorp ondergelopen. 50 jaar na de ramp ontmoeten ze elkaar bij een allang opgeheven bushalte.
Katharina Katharina wordt op een dag zo stampend kwaad over alle onrechtvaardigheid in haar leven dat ze door de vloer heen zakt en in een levend Ganzenbord belandt. Daar ontmoet ze de merkwaardigste figuren en zigzagt ze door haar eigen leven. Een fantasierijk droomcomplot, waarin niemand in een vakje past en iedereen wil winnen.
“Winterslaap” is een modern sprookje over een meisje (Jaap) dat met haar ouders in een hol woont. Uit angst voor de buitenwereld willen de ouders er nooit meer weg dus ze doen er alles aan om Jaap klein te houden. Dat lukt aardig totdat Jaap een vermoeden krijgt dat er buiten nog een heel ander leven is.
Absurd drama over een directrice van een nietjesfabriek die haar hele leven heeft gewerkt om de top te bereiken, maar die uiteindelijk het geluk niet heeft kunnen vinden. Ze besluit letterlijk haar hele hebben en houden uit het raam te gooien en maakt daarbij gebruik (of misbruik) van de ongekende fysieke mogelijkheden van een van haar arbeiders.
Een eigentijdse en eigenwijze versie van het overbekende sprookje. Petemoei mag dan kunnen toveren maar ze verlangt van Assepoes dat die er zelf ook wat voor doet voordat ze uiteindelijk nog lang en gelukkig mag leven met haar prins. Een ritmisch, humoristisch en lichtironisch stuk voor jong en oud over het geloven in en najagen van je dromen.
Een groep jongeren heeft het plan opgevat om Richard III van Shakespeare op te gaan voeren. Gaandeweg krijgt het stuk hen zo in de greep dat toneel en werkelijkheid door elkaar heen gaan lopen. Een stuk over verwarring en rivaliteit.
Als de koning en de koningin een dochter krijgen lijkt hun geluk geen einde te kennen. Maar de koningin overlijdt als het meisje dertien is en de koning kan zijn verdriet niet te boven komen. In zijn wanhoop vraagt hij zijn dochter ten huwelijk maar het meisje weigert.
Twee broers, Kruk en Guichel, bevinden zich al 70 jaar op dezelfde plek. Hun dode moeder bindt hen aan die plek en daarom willen of durven ze er niet weg. Elke dag opnieuw proberen ze samen de eenzaamheid te verdrijven.
Twee vrouwen bevinden zich in hun oude klaslokaal. Vrouw B heeft een pijnlijke huidziekte waarvoor ze elke drie uur behandeld wordt door vrouw A. Er ontrolt zich een geschiedenis over verlangen en verstikkende vriendschap.
Alfred en Johannes werken al hun hele leven in een machine. Ze hebben geen idee waar die machine voor dient. Opeens heeft Johannes er genoeg van en hij wil weg, maar dat heeft grotere gevolgen dan hij had kunnen voorzien.
Een meisje staat bewegingsloos naast haar moeder. Ze ontploft bijna maar haar moeder wil niks van haar horen. Er komt een veger langs die zich afvraagt of het meisje dood is.
Een jongen en een meisje ontmoeten elkaar op het platte dak van een huis ergens in een verre vreemde stad. Ze worden verliefd op elkaar maar dat mag niet omdat hun families teveel verschillen. Daarom spelen ze samen hun gedroomde wereld.
Veerman Kommer vindt alles vervelend. Hij brengt mensen naar de overkant en weer terug, hij eet zijn brood en leest zijn krant, maar verder….blehhhh. Totdat hij op een dag ontdekt dat zijn krant leeft en dat lege potjes eigenlijk volle potjes zijn.
De Een en de Ander besluiten weg te gaan. De Rest blijft alleen achter. Maar willen ze wel echt iets nieuws?
Een vijfling zit al bijna hun hele leven te wachten voor de deur van hun ouderlijk huis. Hun moeder heeft hen ooit de deur uitgezet maar ze geven de hoop niet op ooit weer eens te worden binnen gelaten.
Drie broers hebben hun hele levenlang in een houtzagerij gewerkt. Het bedrijf is onder hun handen, maar met veel ruzie en geharrewar, groot geworden. Als twee van de broers in dezelfde week overlijden, blikt de derde terug op hun leven.